Artikel • 7 min read
Creatieve manieren om met collega's op afstand verbonden te blijven (die niet een virtueel happy hour zijn)
Door Sarah Olson, Senior Associate, Content Marketing
Laatst gewijzigd 4 april 2022
Naarmate de maanden van werken op afstand oplopen, wordt het steeds moeilijker om deel te nemen aan de virtuele koffiedates en happy hours waarop we in de begindagen van de pandemie vertrouwden. Er ontstaan vermoeidheidsverschijnselen voor Zoom en het voelt vaak beter de activiteiten die niet vereist zijn te weigeren.
Natuurlijk moeten we nu allemaal keuzes maken over hoe we onze energie besteden. Maar in deze tijd waarin het natuurlijk voelt om je terug te trekken, blijkt juist dat kwetsbaar opstellen tegenover collega's ons kan helpen ons meer verbonden te voelen.
"Er is nog altijd een manier om op afstand contact te maken dat niet uitputtend is," zegt Laura Shear, senior manager Content and Impact Marking bij Zendesk, reflecterend op de inspanningen die Zendesk zich het afgelopen jaar getroostte om thuiswerkende werknemers op leuke en zinvolle manieren met elkaar in contact te brengen.
Tot de successen van dit jaar behoorden, volgens Shear, een virtuele cardiodansles, een radio-uurtje met Hamilton als thema en kaartschrijven voor senioren in bejaardentehuizen – die allemaal een paar dingen gemeen hebben die hen onderscheiden van de eentonigheid van de meeste virtuele evenementen.
Hier zijn een paar lessen die Shear en haar team leerden over hoe we allemaal diepere, zinvollere verbindingen kunnen bevorderen terwijl we op afstand werken.
1. Je persoonlijke passies delen
Ondertussen kennen we waarschijnlijk allemaal elkaars huisdieren en kinderen, maar hoe zit het met onze hobby's en interesses?
Je van je menselijke kant laten zien op het werk kan echte voordelen hebben, onder meer door ons meer verbonden te laten voelen en het soort toevallige ontmoetingen op te wekken die in een traditionele kantooromgeving vanzelf ontstaan.
Sophie Bernhardt, Zendesk Business Integration Manager in Dublin, leidt haar tweede bakles via Zoom.
Bij het begin van de pandemie startte Zendesk Living Room Live een programma waarbij medewerkers worden uitgenodigd om vanuit het comfort van hun eigen huiskamer een hobby of vaardigheid aan collega's te leren. Pizza maken, yoga en handwerken met macrame zijn maar een paar van de hobby's die Zendesk-medewerkers in 2020 met elkaar hebben gedeeld.
Nicole Saunders, community engagement manager bij Zendesk, geeft sinds april één tot twee keer per week een cardiodansles.
Je van je menselijke kant laten zien op het werk kan echte voordelen hebben, onder meer door ons meer verbonden te laten voelen en het soort toevallige ontmoetingen op te wekken die in een traditionele kantooromgeving vanzelf ontstaan.
"De mensen op het werk zouden me waarschijnlijk niet aanzien voor een aerobicsinstructeur, dus het was erg leuk om dat te kunnen delen," zegt Saunders. "Het spreekt tot dat idee van je hele zelf naar je werk brengen en je vaardigheden en talenten kunnen delen, niet alleen op professioneel gebied, maar ook in de dingen waar je gepassioneerd over bent."
Een ander populair programma is BBZ Radio, waar medewerkers een radioprogramma met samengestelde afspeellijsten kunnen brengen. De collega's kunnen afstemmen en luisteren terwijl ze werken en de gastheren kunnen persoonlijke anekdotes of achtergrondinformatie delen.
Een opmerkelijke favoriet van de fans was een heel uur gewijd aan de Broadway-musical Hamilton, met leuke feiten en weetjes over de iconische musical.
[Gerelateerd artikel (in het Engels): Being human at work: the benefits of showing up whole]
2. Je focus naar buiten richten
Iets voor anderen doen, zelfs iets kleins als het samenstellen van een afspeellijst voor collega's, kan de gevoelens van verbondenheid vergroten en je geest verheffen.
In een interview met Vox zei psychologieprofessor Sonja Lyubomirsky dat het verleggen van de focus naar buiten de sleutel is om onze stemmingen te verbeteren terwijl deze pandemie voortduurt.
"Studies tonen aan dat alles wat we kunnen doen om onze aandacht van onszelf af te leiden en op andere personen of andere dingen te richten, meestal productief is en ons gelukkiger maakt," vertelde Lyubomirsky aan Vox.
Wat programma's als Living Room Live en BBZ Radio uniek maakt, volgens Shear, is dat deelnemers een ervaring maken waarvan hun collega's kunnen genieten. Dit heeft positieve effecten voor zowel de host als het publiek.
"Studies tonen aan dat alles wat we kunnen doen om onze aandacht van onszelf af te leiden en op andere mensen of andere dingen te richten, meestal productief is en ons gelukkiger maakt."
– Sonja Lyubomirsky
"We zijn op deze plaats waar elk offer juist een geschenk is," zegt Shear. "De hosts waren zo vrijgevig en iedereen is zo dankbaar. De dankbaarheid van beide kanten voelt heel goed."
Saunders is het ermee eens en zegt dat ze evenveel haalt uit het lesgeven als haar leerlingen.
"Ik verander in geen geval de wereld door een fitnessles op Zoom te geven, maar het is iets kleins dat ik kan doen om het de mensen een beetje gemakkelijker en een beetje beter te maken tijdens de pandemie, en dat was voor mij echt krachtig," zegt Saunders.
[Gerelateerd artikel (in het Engels): The brave new world of virtual volunteering]
3. Een "brain break" nemen
Na een ongelooflijk stressvol jaar waarin de grenzen tussen werk en privé zijn vervaagd, is het belangrijk om een pauze te nemen.
De dansles van Saunders is een van de manieren waarop Zendesk-medewerkers nu even de stress van het dagelijks leven van zich af kunnen zetten, al is het maar voor 45 minuten.
"Het is leuk om deel te kunnen nemen aan iets dat niet alleen maar zitten en praten is, maar werkelijk iets doen," zegt Saunders. "Deze danslessen zijn gewoon leuk. Het is een goed moment om wat muziek aan te zetten en de rest van de wereld uit te schakelen."
Deze 'brain breaks' (breinpauzes) zijn belangrijk voor het welzijn van de werknemers, volgens Shear. Ze geven ons iets om naar uit te kijken, verlichten de stemming en doorbreken de eentonigheid van het telewerken.
Een ander belangrijk ding om te onthouden is dat we breinpauzes kunnen nemen zonder de camera aan te zetten.
Specifieke Slack-kanalen aanwijzen voor sociale gesprekken en gedeelde interesses is een gemakkelijke manier voor medewerkers om verbonden te blijven zonder zich zo uitgeput te voelen. Zendesk heeft er een paar populaire, waaronder een kanaal van huisdieren, van koken en meerdere boekenclubs.
Deze 'brain breaks' (breinpauzes) zijn belangrijk voor het welzijn van de werknemers, volgens Shear. Ze geven ons iets om naar uit te kijken, verlichten de stemming en doorbreken de eentonigheid van het telewerken.
Een ander voorbeeld is Watercooler, een nieuw product van Donut, het bedrijf dat beroemd is om zijn app die het proces automatiseert van het plannen van introducties voor collega's.
De tool helpt collega's op afstand online te socialiseren door gespreksonderwerpen te genereren binnen een Slack-kanaal. Gebruikers kunnen kiezen tussen willekeurige onderwerpen die voor vermaak zijn bedoeld, zoals "Wat is je favoriete vorm van aardappel?" en bedachtzame vragen die intiemere gesprekken op gang kunnen brengen, zoals "Wat is één ding dat je in je carrière hebt geleerd dat je liever eerder had gekend?"
[Gerelateerd artikel (in het Engels): We can cultivate empathy anywhere, even from our living rooms]
Het werk verandert, maar het is niet allemaal slecht
Als er een zilveren randje aan deze pandemie is, zegt Saunders, dan is het dat we nu in contact kunnen komen met al onze collega's, waar ook ter wereld.
De afgelopen negen maanden waren er deelnemers aan haar dansles uit Wisconsin, Californië, het Verenigd Koninkrijk en Australië.
"Het is zo cool om alle kleine miniaturen op het scherm te zien en mensen uit verschillende delen van het land, of zelfs uit verschillende delen van de wereld, tegelijkertijd hetzelfde te laten doen," zegt ze.
Het betekent ook dat in plaats van activiteiten te organiseren op basis van kantoorlocatie, Zendesk-medewerkers nu gemeenschappen vormen rond gedeelde interesses, waar ook ter wereld ze maar wonen.
"Virtueel contact maken betekent dat we met iedereen contact kunnen maken, als we maar bereid zijn er moeite voor te doen en voor elkaar op te komen dagen," zegt Shear.